Kvašenou zeleninou můžeme výrazně ovlivnit naše zdraví. Její léčivá síla se ukrývá nejen ve vitamínech a probatických bakteriích, které uchovává, ale také v minerálních látkách, enzymech a důležitých živinách, které posilují naši imunitu a jsou důležité pro naše zdraví. Domácí příprava kvašené zeleniny je velice jednoduchá, tak proč si ji nevyzkoušet sami?
zelenina na zavaření
Jak často ji jíst?
Ideální je jíst alespoň trošku kvašené zeleniny denně, nejlépe vždy po jídle, což doporučují lékaři. Sami si ale najděte cestu, kdy vám bude pojídání této lahůdky vyhovovat. Záleží, jak je kdo na ni zvyklý, ale také na tom, jestli jste zdraví či nemocní. Kvašená zelenina vám ale určitě nemůže nijak uškodit.
Kvašená zelenina vám zajistí přísun potřebných látek od zimy až do jara, kdy je čerstvá zelenina dovážená a tudíž drahá a často bez chuti, takže jsou zdroje dosti omezené.
nakládaná zelenina
Kvašená zelenina se dělí podle doby kvašení:
1.       Rychlokvašená – kvasí se jen několik hodin
2.       Krátkodobě kvašená – kvasí se 3-5 dnů
3.       Dlouhodobě kvašená – kvasí se asi týden

V čem kvasíme
Kvasit můžete buďto ve speciálních keramických, plastových nebo kamenných kvašácích, nebo jen v klasických zavařovacích sklenicích či umělohmotných miskách, kde zeleninu zatížíte talířkem a kamenem.

Jak kvasíme
Zelí nakrájejte na nudličky, přidejte do něj nastrouhanou zeleninu podle vlastního výběru (mrkev, křen, řepu, květák, celer…), trochu osolte a rukama promíchejte a promačkávejte, až se začne uvolňovat šťáva. Pak vše napěchujte do připravené nádoby a při pokojové teplotě nechte kvasit 3-5 dní. Poté zeleninu přendejte do sklenic, uzavřete a uchovávejte v lednici.
kyselé zelí
Léčivé účinky kvašené zeleniny:
·         podporuje tvorbu krve a hormonů
·         bojuje proti únavě
·         zlepšuje obranyschopnost organismu
·         zvyšuje odolnost proti stresu
·         aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím
·         posiluje organismus proti infekcím
·         snižuje krevní tlak
·         aktivuje funkci střev a pomáhá proti zácpě
·         vylučuje toxické látky
·         podporuje látkovou výměnu
·         má odvodňující účinek
·         urychluje proces hojení a zacelování postižených sliznic

Categories: Zdraví

Related Posts

Zdraví

Jak o dovolené nepřibrat

Pokud se vydáte pouze po česku nebo třeba i do zahraničí, tak máte spoustu různých míst, kde mají jejich domácí speciality. Jestliže jste dobrodruh a rádi si zkoušíte nové věci, tak právě na cestách máte Read more…

Zdraví

Nechutenství: co jej způsobuje a jak můžete stimulovat vaši chuť k jídlu

Příčiny nechutenství Nechutenství k jídlu může mít různé důvody. Patří sem na jedné straně duševní faktory, jako jsou mimořádně stresující situace nebo silná rozrušení. Na druhé straně může ztráta chuti k jídlu nastat také kvůli Read more…

Zdraví

Co má společného AIDS a chřipka?

Pokud bychom sestavili žebříček čtyř nejnakažlivějších nemocí, asi bychom byli v mnohém překvapeni. Jestliže bychom je vzali podle abecedního pořádku, byla by na prvním místě nemoc AIDS. Tato choroba byla poprvé popsána roku 1981, kdy Read more…