Příčiny nechutenství

Nechutenství k jídlu může mít různé důvody. Patří sem na jedné straně duševní faktory, jako jsou mimořádně stresující situace nebo silná rozrušení. Na druhé straně může ztráta chuti k jídlu nastat také kvůli fyzickým podmínkám. To může způsobit gastrointestinální infekce, či gastritida nebo oběhové problémy. Potravinové nesnášenlivosti, závislosti nebo poruchy příjmu potravy mohou také vést ke ztrátě chuti k jídlu.
Některé z těchto příčin jsou pro vás a vaše tělo nebezpečné. Pokud trvá ztráta chuti po delší dobu, vyhledejte lékaře. Zvláště v kombinaci s jinými příznaky, jako je průjem, úbytek hmotnosti nebo bolesti hlavy, byste měli vyhledat odbornou péči.
těstoviny s rajčaty

Způsoby, jak stimulovat vaši chuť

Kromě výzkumu základních příčin zkuste znovu oživit vaši chuť přirozeným způsobem.
 

●     Před jídlem pijte odvar kmínového čaje a čaje z řebříčku.
●     Pijte odvar 150 ml horké vody a dvě čajové lžičky levandule.
●     A co čerstvý zázvorový čaj? Zázvorový čaj nejen povzbuzuje vaši chuť k jídlu, ale také posiluje imunitní systém.
●     Žvýkejte čerstvé jalovcové bobule.
●     Jezte hořký salát jako předkrm, aby se zvýšila vaše chuť k jídlu. Mohlo by jít například o pampeliškový salát, čekanku, nebo roketu. Do salátu přidejte pažitku, protože také stimuluje chuť k jídlu.
●     Přesuňte se na čerstvý vzduch.
 

špagety s krevetami
Další tipy a způsob, jak zabránit ztrátě chuti k jídlu

Je obzvláště důležité, abyste nebyli nuceni okolím, že musíte jíst. Udělejte si čas na vaření a jezte vaše jídlo v příjemné atmosféře. Ujistěte se, že máte vyváženou, lehkou stravu, ale nenechte nutit jíst určité potraviny. Dále se přesuňte na čerstvý vzduch, protože ten zvyšuje požadavky na kalorie a může stimulovat chuť k jídlu.
Pokud se vaše chuť k jídlu vrátí, jezte, na co máte chuť, i když to nemusí být to nejvíce zdravé jídlo. Vaše tělo si řekne včas, co potřebuje.

Categories: Zdraví

Related Posts

Zdraví

Jak o dovolené nepřibrat

Pokud se vydáte pouze po česku nebo třeba i do zahraničí, tak máte spoustu různých míst, kde mají jejich domácí speciality. Jestliže jste dobrodruh a rádi si zkoušíte nové věci, tak právě na cestách máte Read more…

Zdraví

Co má společného AIDS a chřipka?

Pokud bychom sestavili žebříček čtyř nejnakažlivějších nemocí, asi bychom byli v mnohém překvapeni. Jestliže bychom je vzali podle abecedního pořádku, byla by na prvním místě nemoc AIDS. Tato choroba byla poprvé popsána roku 1981, kdy Read more…

Zdraví

Kvašení zeleniny

Kvašenou zeleninou můžeme výrazně ovlivnit naše zdraví. Její léčivá síla se ukrývá nejen ve vitamínech a probatických bakteriích, které uchovává, ale také v minerálních látkách, enzymech a důležitých živinách, které posilují naši imunitu a jsou důležité Read more…